marți, 15 mai 2012

BLOGUL DE ŞTIRI HD - Oraşe pierdute

   Suntem parte din istorie mereu conectaţi în trecut,prezent şi viitor şi măcar din acest motiv dacă nu adăugăm şi curiozitatea excesivă şi vânătoarea de comori,mă fac să caut cele mai importante oraşe pierdute:

   Pavlopetri,Grecia - din cauza creşterii nivelului mării,oraşul a fost scufundat în mare în jurul anului 1000 î.Hr.







   Cliff Palace (Oraşul din stâncă),Colorado, SUA,apărut până în jurul anului 1200 d.Hr. şi părăsit în jurul anului 1300 d.Hr.,dar descoperit abia în anul 1888 de Richard Wetherill,Charles Mason şi Ute Acowitz,în timp ce căutau câteva vite rătăcite.





   Akrotiri,Santorini,dispărut în jurul anului 1600 î.Hr.din cauza erupţiei vulcanului Thera.







   Tikal,Guatemala,capitala regatului Maya până în anul 900 d.Hr.s-a conservat aprope perfect în junglă.





   Timgad,Algeria sau Colonia Ulpia Traiana MarcianaThamugadi,este oraşul fondat în deşert,la ordinele împăratului Traian şi a supravieţuit până în sec.al VII-lea d.Hr. când a fost cotropit de vandali.






   Machu Picchu,Peru este un oraş incaş situat în vârful Anzilor,abandonat după anul 1572 când spaniolii au cucerit America de Sud.







   Mohenjo Daro,Pakistan se pare că a atins apogeul în jurul anului 2000 î.Hr.,dar din cauza inundaţiilor repetate ale Indusului, oraşul a fost părăsit cândva în jurul anului 1800 î.e.n.





   Petra,Iordania,n-a fost niciodată pierdut,ci doar părăsit,deoarece fiind un oraş construit în deşert,în momentul în care un cutremur a distrus sistemul de aprovizionare cu apă,a  fost mai uşor pentru locuitori să se mute decât să găsească alte surse de apă.




   Troia,Turcia,cunoscut din opera lui Homer,Iliada,părea la fel de mitic ca şi Atlantida,datorită faptului că aici a avut loc o legendară luptă între muritori,dar şi o înfruntare a zeilor.






   Pompei,Italia a fost acoperit de cenuşa şi lava erupţiei vulcanice a Muntelui Vezuviu în anul 79 e.n. şi conservat atât de bine pentru aproape 2000 de ani,încât pe zidurile oraşului încă se mai pot citi inscripţii ale vremii sau graffiti.





   Atlantida este numele unei insule legendare situată undeva dincolo de Coloanele lui Hercule (Strâmtoarea Gibraltar) şi care se pare că s-a scufundat în mare în jurul anului 9500 î.e.n.






   Angkor,Cambodgia a fost capitala regatului vechilor khmeri,o mare putere în Asia până în sec.al XV când în urma unui război civil oraşul a fost devastat,locuitorii săi preferând să-l părăsească,oraşul fiind distrus,dar în urmă au rămas construcţii absolut uimitoare.



   L'Anse aux Meadows,Canada,aşezarea de origine nordică apărută în jurul anului 1000 e.n.,dar populat pentru o scurtă perioadă de timp.







   Micene,Grecia a fost încă din mileniul II î.e.n unul din cele mai importante centre ale civilizaţiei antice se pare că a fost distrus de dorieni în jurul anului 1200 î.Hr.A avut o scurtă revenire în sec.V î.e.n.,dar în anul 468 a fost distrus de trupele din Argos.



   Vijayanagara,India ajunsese în anul 1500,al doilea oraş din lume după Beijing.În anul 1565 armatele Imperiului Otoman au cucerit oraşul şi în câteva luni au reuşit să-l depopuleze alungându-i pe băştinaşi.











   Xanadu,China a fost capitala de vară a regatului lui Kublai Khan,descris printre alţii şi de exploratorul veneţian Marco Polo,ca fiind un oraş luxuriant şi luxos asemuit cu Raiul pe pământ.În anul 1369 a fost ocupat de armatele dinastiei Ming,iar astăzi doar ruinele mai amintesc de legenda de odinioară.


                                            Hai pa şi clar give me a five
                                                                            Alina



2 comentarii: