miercuri, 1 august 2012

BLOGUL DE ȘTIRI HD - Fântâni arteziene 2

   - FONTANA DI TREVI (Roma,Italia) - este considerată a fi cea mai mare fântână construită în stil baroc și-l reprezintă pe Neptun flancat de tritoni.Legenda spune că dacă cei care ajung la fântână aruncă 3 monede peste umăr,se vor întoarce la Roma,iar dorințele li-i se vor împlini.

   - FÂNTÂNA CARIBDA ( Seaham Hall,Sunderland,Marea Britanie ) - fântâna a fost creată de William Pye și este cea mai mare fântână vortex.Caribda a fost o sirenă pedepsită de Zeus,care a transformat-o cu o lovitură de fulger,într-o capcană a mării,un vârtej în care marinarii își pierdeau viața.

   - LA JOUTE FOUNTAIN (Montreal,Canada) - creată de Jean Paul Riopelle și finalizată în anul 1069,această fântână este o sculptură cinetică a cărei jeturi formează o ceață densă,iar inelul de foc care o înconjoară se aprinde cam 7 minute și întregul spectacol durează 32 de minute.

   - CASTLE SQUARE FOUNTAIN (Swansea,Țara Galilor) - de menționat este faptul că de Ziua Sfântului Patrick,piața și inclusiv apa din fântână sunt vopsite într-un roșu intens pentru a simboliza jertfa și sângele vărsat.
   - FÂNTÂNA MERCUR (Barcelona,Spania) - a fost creată de către Alexander Calder care la cererea guvernului republican spaniol a încercat să aducă un omagiu și să comemoreze asediul de la Almaden.Fântâna a fost prezentată în anul 1937 la Expoziția Mondială de la Paris,ca mai apoi să fie strămutată la Barcelona și protejată acum în spatele unui perete de sticlă.
                                                                         BONUS
     Din spirit de solidaritate și poate un pic de mândrie locală,avem aici și Fântâna din Hațeg
                                                 Hai pa și clar give me a five
                                                                                     Alina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu