duminică, 26 februarie 2012

BLOGUL DE ŞTIRI HD - Împărţim cu necuvântătoarele

   E dovedit ştiinţific faptul că omul nu este cel mai puternic sau cel mai rapid animal,deoarece există însuşiri fizice mult mai bine dezvoltate la alte specii cum ar fi : păsările văd mai bine,câinii miros mai bine,rechinii simt câmpurile magnetice,iar albimele pot vedea undele ultraviolete şi ţestoasele pot trăi mai mult de o sută de ani.Poate că ceea ce ne face speciali este o combinaţie de atribute pe care le împărţim cu aşa zisele necuvântătoare :

   - Cultura - cuprinde toate comportamentele şi activităţile care nu sunt determinate genetic,iar ştiinţific vorbind s-a demonstrat faptul că cultura nu este eminamente umană ,deoarece ajunge ca un singur individ să transmită un anumit comportament semenilor ( de ex. dansul în ploaie al cimpanzeilor ).

   - Emoţiile - gama largă de emoţii umane de la durere şi frustrare până la euforie sau de la dorinţă până la panică au corespondenţi şi la animale,pentru că nici nu avem nevoie de specialişti pentru toţi cei care au animale de curte sau animale de companie,pot conştientiza faptul că acestea au evident emoţii ca : bucurie sau frică,afecţiune sau gelozie.Mamele ale căror pui au murit în capcane îşi plâng durerea şi pot cădea uşor în depresii.Ne e la îndemână să spunem că " curiozitatea a ucis pisica ",pentru că este una dintre caracteristicile ei definitorii.

   - Limba - este folosită pentru comunicarea dorinţelor,nevoilor şi ideilor.Grupurile şi-au dezvoltat propria lor limbă care se dezvoltă şi evoluează în timp ( vezi Braille sau limbajul semnelor ).S-a demonstrat faptul că unele primate folosesc cuvinte diferite pentru a identifica obiecte,acţiuni sau nume.

   - Umor - poate fi deseori dificil de definit deoarece poate trece de la distracţie la râs sau de la ridicol la neaşteptat.Sunt mai mult decât cunoscute maimuţele care debordează de umor,dar ştiaţi faptul că şi şobolanii pot să râdă.

   - Utilizarea uneltelor - cu ajutorul uneltelor oamenii au creat oraşe,au dezvoltat agricultura,au evoluat trecând de la comunicarea orală la cea scrisă şi au ajuns chiar în spaţiu.Dar putem spune că şi animalele se folosesc de unelte : de exemplu maimuţele se folosesc de pietre la fel cum un om s-ar folosi de ciocan şi nu sunt puţine animale care folosesc cojile de nuci de cocos ca recipiente de apă.

   - Memoria - oamenii sunt capabili de a reţine informaţia şi a o stoca pentru a o utiliza ulterior,dar la fel se întâmplă şi în cazul animalelor.Mişcător este cazul leului Christian care a fost adoptat de doi englezi,care au hotărât să îl elibereze. După un an când s-au hotărât să îl viziteze,deşi au fost avertizai că în sălbăticie leul i-ar fi putu uita,el având acum o nouă familie din aceiaşi specie cu el. Revederea a fost de o tandreţe inimaginabilă,Christian recunoscându-i imediat ( vezi filmul Revederea leului pe givemeafive-eletal ).

   - Inteligenţa - există desigur mai multe tipuri de inteligenţă şi mai multe tipuri de a o utiliza deoarece ea este abilitatea de a gândi,plănui ,motiva,evalua şi învăţa.Dar e binecunoscut faptul că nu doar oamenii au intelect dezvoltat,ci şi o mare parte din animale cum ar fi : câinii,pisicile,caii,delfinii,maimuţele.

   Poate că ceea ce ne face cu adevărat umani,mai mult decât degetul opozabil este capacitatea noastră de a gândi raţional,de a ne îndoi când e nevoie,de a depune eforturi când ceva cu adevărat ne motivează sau este logic.

                                      Hai pa şi clar give me a five
                                                                       Alina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu