marți, 24 iulie 2012

BLOGUL DE ȘTIRI HD - Limbaje mai puțin cunoscute 2

   - SARSI - este vorbită de cei din tribul de americani nativi Tsuu T ina sau de indienii. navajo,situați, - geografic vorbind, - în sudul Canadei.Acest limbaj este o ramură a familiei de limbi Na-Dene,care aparține ramurei apașe a familiei de limbi Athabaskan,deși astăzi mai există doar în jur de 50 de vorbitori putem spune că în câteva zeci de ani această limbă se va pierde deoarece istoria,tradițiile sau limba au fost transmise doar pe cale orală,și deci nu există documente scrise care să ajute la perpetuarea trecutului/

   - TOK PISIN - deși arhipelagul care formează Papua Noua Guinee cuprinde un grup de insule mici,totuși aici se reunesc peste 800 de dialecte,de aceea putem spune fără tăgadă că găsim cea mai mare diversitate lingvistică din lume,dar totuși găsim cele mai mari  similitudini cu limba engleză.









  - GOTHIC - deși suntem familiarizați cu stilul gothic în arhitectură sau vestimentație,dar limbajul gothic provine din limbile germanice,fiind chiar cea mai veche,iar alfabetul este o combinație de litere grecești și latine.

   - SHONA - familia de limbi Niger-Congo cuprinde cele mai multe limbaje,peste 1500,dar cele mai importante și cu cei mai mulți vorbitori,peste 11 milioane sunt swahili,bantu și shona.














   - LIMBAJUL BRITANIC - era un fel de limbă celtică vorbită de poporul Brythonic,care trăia pe meleagurile Marii Britanii de astăzi,înainte de sosirea anglo-saxonilor,după a căror sosire,acest limbaj străvechi s-a fragmentat în limbaje ca:Welsh,Cornwal,Breton și Cumbric.








                              BONUS
                                                                                              Sursa:YouTube
                                           Hai pa și clar give me a five
                                                                               Alina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu