joi, 5 iulie 2012

BLOGUL DE ȘTIRI HD - Scriitori antici greci

   Discutam de curând cu una dintre prietenele mele,despre lista de lecturi pe care o primesc copiii pentru vacanța de vară,în speță despre tragerea de inimă pe care o au aceștia când vine vorba de citit și din simplu motiv că pot foarte ușor să urmărească pe internet una din ecranizările cinematografice,în mai puțin de două ore de vizionat însumând cunoștințele de bază pentru a putea rezuma sec informațiile cerute de dascăl.De aceea m-am gândit să pornesc de la origini și să fac lobby pentru cei mai importanți scriitori greci antici,deoarece ei au avut o influență masivă asupra societății occidentale și mai ales ei sunt cei care au fondat științele și o parte din genurile literare:
- HOMER - sec.VIII îHr.,lui atribuindu-i-se operele ,,Iliada,,în care sunt dezbătute cauzele și desfășurarea războiului troian,dar și ,,Odiseea,, care tratează în amănunțime întoarcerea înțeleptului Ulise de la război,în patria sa Itaca.










- SOFOCLE - sec.V î.Hr.se pare că a scris 123 de piese de teatru,în special tragedii,dar din nefericire doar 7 piese au supraviețuit trecerii timpului (Antigona,Oedip rege,Electra).












- HERODOT - sec.V î.Hr. în cultura occidentală lui i se atribuie apelativul de ,,părintele istoriei,, deoarece el a fost cel care a pus accentul pe colectarea și sistematizarea datelor cu exactitate,istorie este tradus din greacă ca ,,anchetă,,.





- HIPPOCRATE - sec. V î.Hr. este ,,părintele medicinei,, lăsând în urmă peste 70 de lucrări pe diferite teme medicale,bazate pe studii de caz,dar mai ales celebru ,,Jurământ al lui Hippocrate,, pe care îl depun medicii după ce își încheie studiile academice și înainte de a intra în câmpul muncii.





- ARISTOTEL - sec.IV.î.Hr.,a fost elevul lui Platon,care la rândul său a fost discipolul lui Socrate,ei alcătuind tripleta de aur a filozofilor greci.A  fost fondatorul logicii ca știință,47 din lucrările sale supraviețuind trecerii timpului.






- EUCLID - sec. III î.Hr.,matematician și părinte al geometriei,utilitatea și veridicitatea ipotezelor sale fiind demonstrate și uzate și astăzi.










- ARHIMEDE - sec. III î.Hr. a fost un matematician,
fizician,astronom,inginer și inventator grec,care a descoperit valoarea lui ,,pi,, sau a definit volumul obiectelor prin introducerea lor în apă.









                                       Hai pa și clar give me a five
                                                                            Alina






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu